Nieuws within Onderwijs
Resultaten
-
Manifest aanbieding: doe het niet!
OnderwijsAanbieding manifest aan de vaste Kamercommissie OCW net voor de begrotingsbehandeling.
-
Reactie UNL op Kamerbrief ‘Beheersing van internationale studentenstromen’
OnderwijsVanmiddag einde dag stuurde minister Bruins de brief over zijn plannen voor internationalisering in het hoger onderwijs naar de Tweede Kamer. Caspar van den Berg, voorzitter Universiteiten van Nederland: “Universiteiten maken zich grote zorgen over de plannen van dit kabinet. Het wetsvoorstel heet ‘Internationalisering in balans’, maar dit kabinet hakt met de botte bijl op universiteiten en hogescholen in, met ook nog een bezuiniging van 293 miljoen euro op de internationale instroom van studenten.”
-
‘Doe niet zomaar wat, doe iets wat ertoe doet’
OnderwijsWe komen in Nederland in het basis- en voorgezet onderwijs samen 13.500 leraren tekort. Het leraarschap heeft niet altijd de reputatie die het verdient. En dat terwijl het alles in zich heeft. Daarom start Universiteiten van Nederland (UNL) vandaag de campagne ‘Doe iets wat ertoe doet’. Het doel is om mensen met een nieuwe blik naar het leraarschap te laten kijken. UNL-voorzitter Caspar van den Berg: “Zonder voldoende goede leraren krijgen leerlingen niet het onderwijs dat zij nodig hebben om zich te ontwikkelen. Er zijn veel mensen die iets willen doen wat ertoe doet. Tegen hen zeg ik: kies voor een lerarenopleiding aan de universiteit.”
-
Gezamenlijk format cijferlijst decentrale selectie opleidingen 2025-2026
OnderwijsScholieren die vanaf 2025 – 2026 willen gaan studeren aan een universitaire vervolgopleiding met selectie moeten in sommige gevallen een overgangsrapport van 5 vwo aanleveren. Om het selectieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen is er een gezamenlijk format opgesteld om cijfers aan te leveren bij opleidingen met selectie bij alle universiteiten.
-
Twintig universitaire bacheloropleidingen kiezen voor loting
OnderwijsUniversiteiten publiceren het ‘Kader Selectie Bachelor’ voor een zo eerlijk mogelijke selectieprocedure
Twintig bacheloropleidingen aan negen verschillende universiteiten gaan gebruik maken van loting bij het selecteren van hun eerstejaars studenten of zijn van plan dit te gaan doen. Opleidingen kiezen voor een gehele overstap naar loting, of een combinatie van loting en selectie op kwalitatieve criteriaDit blijkt uit een rondgang van Universiteiten van Nederland (UNL). Er zijn 58 bacheloropleidingen met een numerus fixus, op een totaal van 428 bacheloropleidingen. Sinds 1 september 2023 is het weer wettelijk toegestaan om op opleidingsniveau te loten tussen kandidaten. Het zorgt ervoor dat opleidingen meer opties hebben voor het selecteren van studenten, doordat zij kunnen kiezen tussen loting en selectie op basis van kwalitatieve criteria. Om die selectie zo eerlijk en valide mogelijk te laten verlopen, hebben de universiteiten gezamenlijk het ‘UNL Kader Selectie Bachelor’ ontwikkeld. Daarin staan de gezamenlijke uitgangspunten over het gebruik van selectiecriteria, over evaluaties en over communicatie over selectieprocedures.