Veel minder internationale studenten naar universiteiten

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Voorbijlopende studenten

Ongerichte kaalslag dreigt door bezuinigingen en voorgestelde internationaliseringswet

Uit de voorlopige inschrijfcijfers van collegejaar 2024/2025 blijkt dat de instroom van internationale bachelorstudenten bij universiteiten met 6% is gedaald ten opzichte van vorig collegejaar. De bachelorinstroom uit Europa (EER) daalt zelfs met 9%. Vorig jaar was er ook al een daling te zien. In het afgelopen jaar hebben universiteiten maatregelen genomen om de instroom van internationale studenten beter te beheersen. Zo werven universiteiten niet meer in het buitenland, behalve voor tekortsectoren, en waarschuwen ze nieuwe studenten uit het buitenland niet te komen als ze geen huisvesting hebben.

UNL-voorzitter Caspar van den Berg: “We zien nu twee jaar op rij een daling, dit jaar een stuk forser dan vorig jaar. Ook voor vakgebieden waar de arbeidsmarkt om mensen staat te springen. Dit kabinet wil desondanks het aantal internationale studenten met een harde bezuiniging en rigoureuze wetgeving nog sterker terugdringen. Dat dreigt een ongerichte kaalslag te worden waardoor het voortbestaan van opleidingen, ook voor Nederlandse studenten, in gevaar komt.” 

Kabinetsbeleid tegen internationaal talent remt kenniseconomie 

Universiteiten maken zich grote zorgen over het wetsvoorstel dat de internationalisering uit balans zal brengen en over de bezuiniging van 293 miljoen euro daarbovenop. Die bezuiniging staat gelijk aan 34.000 minder EER-studenten in de bachelor. Ongeveer 60% van de EER-bachelorstudenten in Nederland studeert aan een universiteit, de overige 40% aan een hogeschool. Van den Berg: “Universiteiten zien ook dat er knelpunten rond internationalisering zijn, en willen die aanpakken. Daar hebben we ook al voorstellen voor gedaan.  Iedereen ziet dat we ieder talent de komende jaren keihard nodig hebben, en de landen om ons heen zetten daarom juist in op méér internationaal talent en ruim baan voor onderzoek en innovatie. Het Nederlandse kabinet doet het tegenovergestelde: het trapt vol op de rem en stapelt daar nog meerdere grote bezuinigingen bovenop."

Sommige universiteiten hebben nu al te maken met ongekend grote dalingen van de internationale instroom. Zo daalt bij de Vrije Universiteit Amsterdam dit jaar de internationale bachelorinstroom met maar liefst 23,5%. Bij de Rijksuniversiteit Groningen daalt de instroom van EER-bachelorstudenten met 14%.

Iets minder studenten ingeschreven

De bachelorinstroom van Nederlandse studenten steeg met ongeveer 1%. In totaal staan er dit collegejaar 338.400 studenten ingeschreven aan de universiteiten. Dat is een lichte daling ten opzichte van het vorige collegejaar toen, er ruim 340.000 studenten stonden ingeschreven. Bij de bachelors is een kleine daling te zien, bij de masters een kleine stijging.   

Disclaimer: Het gaat om voorlopige cijfers. De definitieve cijfers over het lopende collegejaar komen in het eerste kwartaal van 2025 beschikbaar en zullen dan door UNL worden gepubliceerd. Onder instroom bij de bachelor wordt het aantal studenten verstaan dat nog niet eerder aan een Nederlandse universiteit bij een bachelor- dan wel masteropleiding ingeschreven is geweest. De instroom bij de master betreft studenten die voor het eerst bij een wo-masteropleiding staan ingeschreven. De daling van het aantal ingeschreven studenten wijkt af van de instroom, onder andere door een veranderende uitstroom, lees: gediplomeerden.