Nieuws within Personeel
Resultaten
-
Definitief CAO-akkoord 2024-2025
PersoneelOp 23 juli jl hebben alle CAO-partijen laten weten in te stemmen met het onderhandelingsresultaat cao-NU 2024-2025. Dit betekent dat de afspraken uit het onderhandelingsresultaat zijn omgezet naar een definitief CAO-akkoord. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2025. CAO-partijen streven ernaar de afspraken uit het akkoord in september verwerkt te hebben in een nieuwe CAO-tekst 2024-2025.
-
Universiteiten en werknemersorganisaties bereiken akkoord over nieuwe cao
PersoneelUniversiteiten van Nederland (UNL) heeft met de werknemersorganisaties een onderhandelaarsakkoord bereikt over de cao Nederlandse universiteiten. In dit akkoord is een loonsverhoging van 3,7% per 1 september 2024 afgesproken. Op 1 januari 2025 wordt het loon nogmaals met 1,0% verhoogd. Medewerkers die op 1 september 2024 een dienstverband bij een Nederlandse universiteit hebben, krijgen een eenmalige uitkering van 300 euro bruto. Verder hebben de universiteiten en vakbonden afspraken gemaakt over de aanpak van sociale veiligheid en werkdruk. De cao loopt tot 30 juni 2025. Margot van der Starre, vicevoorzitter van de Universiteit Utrecht en delegatieleider namens UNL: “Door de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet bevinden universiteiten zich in financieel onzekere tijden. Daarom kiezen we met de bonden voor verantwoorde loonstijging.”
-
Tientallen beveiligingsmaatregelen voor wetenschappers
PersoneelTussen november 2022 en december 2023 zijn er in totaal 45 incidentele en 14 structurele beveiligingsmaatregelen getroffen voor wetenschappers of stafleden van universiteiten. Zo blijkt uit de monitor externe intimidatie, haat en bedreiging van wetenschappers die Universiteiten van Nederland (UNL), NWO en KNAW vandaag publiceren. UNL-voorzitter Caspar van den Berg: “Het is onacceptabel en verschrikkelijk als wetenschappers zich zorgen moeten maken over hun veiligheid wanneer ze hun onderzoeksresultaten hebben gedeeld. De monitor laat zien hoe belangrijk het is dat we met zijn allen pal voor onze wetenschappers blijven staan.”
-
Universiteiten: “Dreun voor onze studenten en medewerkers”
OnderwijsStevige bezuinigingen op onderwijs en onderzoek in het hoofdlijnenakkoord
Vandaag hebben de formerende partijen hun hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. Universiteiten zijn geschrokken van de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie. Deze plannen schaden de toekomst van jongeren en van Nederland. Jouke de Vries, interim-voorzitter van Universiteiten van Nederland: “De bezuinigingen op onderwijs en wetenschap zijn een dreun voor onze studenten en medewerkers die al enorm onder druk staan. Samen met het forse ingrijpen in het internationale karakter van universiteiten, schaden deze bezuinigingen ons goede onderwijs en onderzoek. Dat past niet bij de ambitie van de formerende partijen om de kenniseconomie en het verdienvermogen van Nederland te versterken. Hiermee zetten we de toekomst van de jongeren in ons land op het spel.” -
Reactie UNL op rapport Arbeidsinspectie: Universiteiten gaan sociale veiligheid stelselmatig verbeteren
PersoneelDe Nederlandse universiteiten gaan nog meer doen om de sociale veiligheid in hun instellingen te verbeteren. Op 14 mei presenteerde de Arbeidsinspectie een onderzoek over ongewenst gedrag, werkdruk en arbeidstijden waaruit onder andere blijkt dat meer dan de helft van het wetenschappelijk personeel de afgelopen twee jaar met ongewenst gedrag te maken heeft gehad. Universiteiten van Nederland (UNL) is geschrokken van de resultaten. Rianne Letschert, collegevoorzitter Universiteit Maastricht namens UNL: “Het is onaanvaardbaar dat zoveel medewerkers met ongewenst gedrag te maken hebben. Een veilige werkomgeving is niet alleen een fundamenteel recht van alle medewerkers en studenten, maar ook een essentiële voorwaarde voor goed onderzoek en onderwijs.”