Open Science Governance
Cijfers
Contact

De governance-structuur van Open Science bestaat op UNL-niveau uit de Chiefs Open Science (COS) en het Bestuurlijk Regieorgaan Open Science (BROS). Op nationaal niveau is daarnaast het landelijke Bestuurlijk Overleg (BO) open science actief. Samen dragen zij de verantwoordelijkheid om Open Science tot norm te maken.
Contact

COS
Het Chiefs Open Science (COS) bestaat uit de coördinatoren (chiefs) Open Science van elke Nederlandse universiteit. Zij vormen binnen hun universiteit het aanspreekpunt voor alle aspecten van Open Science – van FAIR data en software tot Open Education, van Open Access tot maatschappelijke betrokkenheid, en van open hardware tot het vergroten van maatschappelijke impact.
Binnen het COS bespreken zij de nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van Open Science, stemmen deze af op de eigen universitaire ambities en programma’s, en geven gezamenlijk invulling aan de Open Science agenda van UNL.
Het COS vergadert maandelijks ter voorbereiding op de drie UNL-stuurgroepen: SOO, SSPG en SBF, die elk vijf keer per jaar bijeenkomen. Daarnaast komt het COS drie keer per jaar bijeen ter voorbereiding op het landelijk Bestuurlijk Overleg open science (BO).
Meer informatie over het COS vindt u hier.
BROS
De drie UNL-stuurgroepen bepalen de koers op dossiers van belang voor alle universiteiten. Voor Open Science zijn Jeroen Geurts (vanuit SOO) en Anton Pijpers (SSPG) de bestuurlijke deze trekkers en vormen samen het Bestuurlijk Regieorgaan Open Science (BROS). Binnen de besluitvormingsstructuur fungeert het BROS als schakel tussen het COS en de stuurgroepen, om de bestuurlijke agendering soepel en effectief te organiseren. Jeroen Geurts zit namens UNL in het BO.
Samenwerken aan nationale ambities
De Nederlandse Open Science ambities zijn eind 2022 vastgelegd in het NPOS2030 Ambition Document and Rolling Agenda. In het BO wordt hier in samenhang op gestuurd. Aan het BO nemen 16 landelijke partijen deel die gezamenlijk ook het convenant rond het Regieorgaan Open Science NL (OSNL) hebben ondertekend. OSNL geeft middels gerichte impulsfinanciering (10M€/jaar vanuit OCW) versnelling aan de Open Science transitie. Daarnaast werken partijen binnen SURF verband samen binnen de innovatiezone Open Science Versterken. International werken de universiteiten samen met diverse netwerken als EUA, LERU, LIBER, enz.

Zoals in de afbeelding te zien is, komen de universitaire open science activiteiten samen bij het COS en worden daar gezamenlijke activiteiten uitgezet. Daarnaast adviseert het COS en zorgt het ervoor dat bepaalde punten op de agenda van het BROS komen. Daarnaast werkt het, op verzoek van het BROS, specifieke aandachtspunten uit. Vervolgens fungeren het BROS en het COS gezamenlijk als adviesorgaan voor de bestuurders binnen de samenwerkingsverbanden.