Universiteiten en hogescholen publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Logo UNL bij nieuwsbericht

Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van universiteiten en hogescholen. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. In Nederland geldt dat mensen het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vereniging, vergadering en betoging. Universiteiten en hogescholen ondersteunen dat van harte. Protesteren op de universiteit en hogeschool mag dan ook. Universiteiten en hogescholen vinden het daarbij belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen op de campus en in de gebouwen. Daarom dienen wet- en regelgeving en de huis- en gedragsregels te worden gerespecteerd. Ook bij protesten. Hoewel iedere universiteit het anders verwoordt in de huis- en gedragsregels, gelden overal dezelfde afspraken voor protestacties. Vandaag is een gezamenlijke richtlijn van Universiteiten van Nederland en Vereniging Hogescholen voor protesten gepubliceerd.

De inzet van universiteiten is altijd een vreedzaam verloop van het protest. Instellingen proberen daarom in gesprek te blijven met protesterende medewerkers en studenten om te zorgen voor een veilig verloop van het protest. In de gezamenlijke richtlijn staat onder andere dat universiteitsbestuurders niet onderhandelen met personen met gezichtsbedekkende kleding, dat deelnemers van protesten gevraagd kunnen worden om hun studenten-, medewerkerskaart en/of identiteitsbewijs te tonen en dat overnachten op de campus niet is toegestaan, ook niet in tenten. Het bezetten van een gebouw geldt niet als protesteren en wordt niet toegestaan.

Jouke de Vries, interim-voorzitter Universiteiten van Nederland: “Het is heel begrijpelijk dat onze studenten en medewerkers zich ernstig zorgen maken om de situatie in Gaza. Protesteren moet daarom ook mogelijk zijn. Tegelijkertijd zijn wij ook verantwoordelijk voor de veiligheid van onze mensen en willen daarom nog eens heel duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond onze gebouwen.” 

Dialoog, academisch debat en voorlichting

Universiteiten zijn bij uitstek de plek waar een kritische dialoog gevoerd moet worden over de oorzaken, impact en oplossingen voor een oorlog zoals die nu plaatsvindt in Gaza. Op alle universiteiten wordt daarom al sinds 7 oktober op allerlei manieren aandacht besteed aan het ernstige conflict in het Midden-Oosten. Zo worden dialoogsessies en teach-ins georganiseerd door vakgroepen en studie- en studentenverenigingen. Ook zijn er open spreekuren beschikbaar voor studenten die zich onveilig voelen of mentale ondersteuning nodig hebben. Naast een plek voor het academische debat zijn universiteiten ook een belangrijke bron van kennis voor de samenleving. Bijvoorbeeld via platform Universiteit van Nederland, waar een video over het ontstaan van het conflict tussen Israël en de Palestijnen al meer dan een miljoen keer is bekeken. 

Universiteiten roepen hun academische gemeenschap op om, naast de protesten, vooral de verbinding te blijven zoeken. Juist nu is dat keihard nodig. De Vries: “Wij kunnen als universiteiten het voorbeeld geven door met het hoofd en met het hart de dialoog te voeren over dit conflict.” 

Richtlijn protesten

Richtlijn protesten UNL & VH.pdf

Publicatie

Directive in English

Directive for protests at research universities and universities of applied sciences.pdf

Publicatie