Kabinet bezuinigt nog steeds 1 miljard op hoger onderwijs en wetenschap

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Lege collegezaal

Lood om oud ijzer: sectorplannen blijven behouden ten koste van beurzen voor jonge wetenschappers

Uit het regeerprogramma blijkt dat het kabinet de historisch grote bezuinigingen op het hoger onderwijs en wetenschap vol doorzet. In totaal tellen de bezuinigingen op tot ruim één miljard euro. UNL-voorzitter Caspar van den Berg: “Het kabinet gooit zijn eigen glazen hiermee in. De bezuinigingen op onderwijs en onderzoek zullen ertoe leiden dat het verdienvermogen van Nederland verslechtert. We zullen nog grotere tekorten op de arbeidsmarkt krijgen én er zal baanbrekend onderzoek uit Nederland verdwijnen. Dat de sectorplannen overeind blijven is belangrijk, maar het inwisselen van de ene bezuiniging voor de andere doet nauwelijks iets af aan de totale schade. Dat is lood om oud ijzer.”

In het hoofdlijnenakkoord werd al duidelijk dat er ongekend hard bezuinigd wordt op universiteiten. Vandaag maakte minister Bruins bekend dat de bezuiniging van 215 miljoen euro op sectorplannen wordt ingeruild voor een bezuiniging van 215 miljoen euro op de startersbeurzen en NWO. Ook blijkt dat in het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap hard wordt bezuinigd op grootschalige wetenschappelijke infrastructuur, het Regieorgaan Open Science NL en de stimuleringsbeurzen. Dat zal onder meer als gevolg hebben dat jaarlijks meer dan duizend wetenschappers gedupeerd worden doordat zij geen starters- of stimuleringsbeurs zullen ontvangen. De beurzen geven jonge, talentvolle onderzoekers ruimte voor onderzoek door bijvoorbeeld apparatuur aan te schaffen of een promovendus aan te stellen. Door het wegbezuinigen van die beurzen wordt de basis van de wetenschap weer wankel gemaakt en komen jonge onderzoekers onder grote druk te staan. De langstudeerboete en de bezuiniging op internationale studenten zijn ook in het regeerprogramma opgenomen. Van den Berg: “Wat de minister hier doet is een vestzak-broekzak-operatie. De één miljard bezuiniging staat nog steeds, die dreun voor studenten en medewerkers blijft even groot.”  

Eerder werd al duidelijk dat een grote meerderheid (69%) van de kiezers het een slecht idee vindt dat de regering wil bezuinigen op universiteiten en wetenschap. Ook kwam deze week het Draghi-rapport uit, waaruit blijkt dat er juist extra investeringen in onderwijs en onderzoek nodig zijn om als Europa en als Nederland internationaal de concurrentie aan te blijven kunnen.