Grote zorgen wetenschapsorganisaties over OCW-begroting

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Protest tegen de onderwijsbezuinigingen op het Malieveld

90% van de bezuinigingen op wetenschap blijven staan.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Universiteiten van Nederland (UNL) maken zich grote zorgen over de bezuinigingen op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. 90% van de bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek blijven namelijk staan. Hierdoor zullen innovaties op het gebied van gezondheid, veiligheid, klimaat, leefomgeving en digitalisering uitblijven.

‘Het is teleurstellend en zorgwekkend dat de het grootste deel van de bezuinigingen op onderzoek blijft staan,’  aldus Marcel Levi, bestuursvoorzitter van NWO. ‘Hoewel het fijn is dat de partijen zich hebben ingezet voor de sector, draait het voorstel zoals het er nu ligt maar een heel klein deel van deze bezuinigingen terug, dit is zo minimaal dat wetenschap, kennis en innovatie er nauwelijks iets mee opschieten. Door te bezuinigen op onderzoek gaan kennis en talent verloren, dat is echt zorgwekkend voor de Nederlandse economie, onze strategische autonomie én onze brede welvaart.’

Wetenschap helpt ons allemaal vooruit

Wetenschappelijk onderzoek zorgt ervoor dat ieders leven verrijkt, verbeterd en verlengd wordt. In het hoofdlijnenakkoord wordt 85 keer het woord innovatie genoemd. Innovatie wordt als oplossing aangedragen voor de grote problemen waar Nederland voor gesteld wordt, zoals in de zorg en energietransitie. Hiervoor zijn investeringen in onderzoek essentieel, maar het kabinet bezuinigt juist. 

Verdienvermogen onder druk

Door deze bezuinigingen zet Nederland haar positie als kennis- en innovatieland op het spel. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat investeringen in onderwijs, onderzoek en innovatie zich dubbel en dwars terugbetalen. Met deze bezuinigingen zet het kabinet het verdienvermogen van Nederland onder druk en zal Nederland uiteindelijk armer worden. 

Europees is afgesproken dat landen 3% van hun BBP investeren in onderzoek en innovatie. Nederland staat op 2,3% en gaat met deze bezuinigingen verder dalen. Hierdoor raakt Nederland verder achterop. Dit beleid staat haaks op de adviezen uit het rapport van Mario Draghi en het verwelkomen van het kabinet van de hoofdlijnen uit dit rapport, waarin Europese landen geadviseerd wordt om juist drastisch te investeren in onderzoek en innovatie.