Wereldwijde uitdagingen helpen oplossen

Universiteit Leiden

De wereld staat voor grote uitdagingen, zoals het aanpakken van klimaatverandering, bestrijding van pandemieën en het sturen van migratiestromen. Juist omdat deze problemen zich op wereldwijde schaal afspelen, moeten er ook oplossingen komen waar de hele wereld aan meewerkt en van profiteert. Hoe krijg je dat voor elkaar op een effectieve, rechtvaardige, vreedzame en duurzame manier, en hoe zien die oplossingen er dan precies uit? In het onderzoeksprogramma Global Transformations and Governance Challenges (GTGC) komen Leidse onderzoekers van de sociale, geestes- en natuurwetenschappen samen om antwoorden op dit soort vragen te formuleren.

GTGC is gevestigd op de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden, in de politieke hoofdstad van Nederland en de standplaats van vele internationale organisaties. Daardoor kunnen de onderzoekers van GTGC hun bevindingen snel overdragen aan beleidsmakers. Het programma zoekt ook nadrukkelijk contact met provincies, gemeenten, burgerlijke organisaties en de media.

“Het is belangrijk dat VN-organen, overheden en maatschappelijke actoren beter samenwerken bij het aanpakken van wereldwijde complexe uitdagingen als klimaatverandering of pandemieën.”

Hoofdcoördinator van GTGC, Valentina Carraro, deelde dit jaar tijdens een topconferentie op het gebied van bestuurskunde haar onderzoek naar mensenrechten in de VN-Mensenrechtenraad en VN-verdragsorganen. Een van haar adviezen was het maken van een databank met adviezen die VN-mensenrechtenorganen hebben gegeven aan landen. Dit kan helpen bij het stroomlijnen van de activiteiten van deze organen door tegenstellingen en dubbelingen in hun adviezen te verminderen. Carraro: “Het is belangrijk dat VN-organen, overheden en maatschappelijke actoren beter samenwerken bij het aanpakken van wereldwijde complexe uitdagingen als klimaatverandering of pandemieën.”

 

Fotocredits: Verenigde Naties