Plasticvervuiling via Open Course
De aarde wordt overspoeld door plastic afval. Van de hoogste bergtoppen tot de diepste oceanen, overal vind je het. Hoe maak je mensen over de hele wereld bewust van dit probleem? En zorg je dat ze in actie komen? Het antwoord van de Open Universiteit: een massive online open course (MOOC) over de aanpak van plasticvervuiling, ontwikkeld in samenwerking met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP).
De MOOC is gratis beschikbaar en voor iedereen te volgen in tien verschillende talen. Sinds de start in 2015 hebben meer dan 30.000 mensen de cursus gevolgd. “Door inspirerende lezingen, casestudies en opdrachten brengen we niet alleen kennis over”, zegt Ansje Löhr, milieuwetenschapper en projectleider. “We leren deelnemers ook om het probleem zélf aan te pakken, en brengen mensen met elkaar in contact om samen in actie te komen tegen de plasticvervuiling”.
“Met afstandsonderwijs kunnen we echt het verschil maken en mensen wereldwijd in actie krijgen om plasticvervuiling aan te pakken.”
Volgens Löhr heeft de MOOC inmiddels bewezen dat je met afstandsonderwijs echt impact kunt maken; de cursus leidde wereldwijd tot honderden acties. “Een mooi voorbeeld is een deelnemer uit Indonesië. In haar land richtte zij de organisatie Divers Clean Action op, die plastic afval op zee opruimt. Daarvoor ontving ze de VN Champion of the Earth Award voor mensen die zich inzetten voor een beter milieu. De komende jaren willen we nog veel meer mensen samenbrengen om oplossingen te vinden voor deze complexe uitdaging, waar dan ook ter wereld, ongeacht hun opleiding of beroep.”
Nieuwe wetenschappelijke inzichten
Onder de vlag van de VN wordt op dit moment door 175 landen onderhandeld om tot een internationaal plastic verdrag te komen. In de aanloop naar dit verdrag wordt het cursusmateriaal van de MOOC geactualiseerd met nieuwe wetenschappelijke inzichten en kennis over beleid. Ansje Löhr verwacht dat de hernieuwde cursus in het voorjaar van 2024 beschikbaar is.
Er is intussen ook een nieuwe online masterclass over plasticvervuiling The Masterclass on Unnecessary, Avoidable and Problematic (UAP) Plastic Products and Polymers, eveneens ontwikkeld door de Open Universiteit samen met het milieuprogramma van de Verenigde Naties.