Oneindig recyclebaar plastic

Rijksuniversiteit Groningen

Vijfhonderd jaar. 500. Jaar. Dat is hoe lang de huis-tuin-en-keuken plasticsoorten die we dagelijks gebruiken nodig hebben om te verteren. En de kleinste plasticdeeltjes verdwijnen zelfs nooit meer uit de natuur. “Kun je plastics maken die gemaakt zijn van duurzame grondstoffen, goed recyclebaar zijn en stevigheid en lange levensduur hebben? Dat is de fundamentele vraag”, aldus Katja Loos.

Katja Loos is hoogleraar macromoleculaire chemie en nieuwe polymere materialen aan de RUG. Haar onderzoek draait om polymeren op basis van hernieuwbare bronnen, recyclingtechnologieën en duurzame materialen. Loos werkt volop aan het vernieuwen van materialen die momenteel niet-recyclebaar zijn. Nu is het meeste plastic gemaakt van aardolie, en niet of nauwelijks recyclebaar. Het idee achter ‘haar’ bioplastic is dat deze uiteindelijk de strijd aan kan met plastic gemaakt van aardolie.

In een van haar bekendste onderzoeken heeft zij met haar onderzoeksteam recyclebaar bioplastic gemaakt(externe link, opent in nieuw venster). Dit materiaal, gemaakt van appelzuur, is oneindig recyclebaar. Het kan gebruikt worden als verpakking, maar ook voor medische hulpmiddelen of in elektronische apparaten. 

“Wil je vragen uit de praktijk goed beantwoorden, dan heb je altijd dat fundamentele begrip nodig. Juist dat maakt de samenwerking tussen de RUG en NHL Stenden Hogeschool zo waardevol.”

Loos werkt in een hybride onderzoeksgroep(externe link, opent in nieuw venster) samen met onderzoekers van NHL Stenden Hogeschool in Emmen. Met steun vanuit de Universiteit van het Noorden en de noordelijke provincies werkt de groep aan toegepast onderzoek, maar ook aan fundamentele vragen. De onderzoekers ontwikkelden bijvoorbeeld een membraan waarmee je olie en water kunt scheiden. Dat kan zijn nut bewijzen in de procesindustrie, maar ook bij olierampen op zee. Loos en collega’s werken daarnaast aan plasticfolies, gemaakt van zetmeel. Er is een heel scala aan mogelijke toepassingen van biobased plastics te bedenken, van 3D-geprinte protheses tot verpakkingsmaterialen. Loos over de bijzondere samenwerking met het praktijkgerichte onderzoek van de hogeschool in de regio: “Wil je vragen uit de praktijk goed beantwoorden, dan heb je altijd dat fundamentele begrip nodig. Juist dat maakt de samenwerking tussen de RUG en NHL Stenden zo waardevol.” 

Meer verhalen van Rijksuniversiteit Groningen