Beter voorbereid starten met je studie

Vrije Universiteit Amsterdam

Studenten die als eerste in hun familie gaan studeren, zogenaamde ‘eerste generatie studenten’, kunnen in de praktijk meer barrières ondervinden dan studenten van wie de ouders wel hebben gestudeerd. Deze studenten kunnen bijvoorbeeld minder zelfverzekerd zijn vanwege onderschatting in het primair onderwijs of moeten meer wennen aan de universitaire omgeving.

Voor die studenten heeft de VU het programma Better Prepared opgezet. Hiermee kunnen eerste generatie studenten meer leren over onderzoek, academisch lezen en schrijven en effectief studeren. En op die manier goed voorbereid aan hun studie beginnen. Tegelijkertijd raken ze alvast thuis op de VU, maken ze kennis met medestudenten, krijgen ze de kans om hun academische- en studievaardigheden te verbeteren en krijgen ze inzicht in hun motivatie, studiekeuze, talenten, competenties en valkuilen. 

Volgens de coördinator van het programma VU-docent Fiza Ahmed zorgt het voor een zachte landing, zodat studenten niet zo overwhelmed aan hun studie beginnen. “Als je ouders niet hebben gestudeerd dan weet je bepaalde dingen mogelijk niet. Bijvoorbeeld wat er ‘wetenschappelijk’ is aan een studie. Daar geven we dus ook colleges over: wat is het verschil tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek? Maar het gaat net zo goed over persoonlijke ontwikkeling.”

“Een ‘zachte landing’, zodat studenten ‘niet zo overwhelmed aan hun studie beginnen’.”

Naast Better Prepared zijn er nog meer programma’s om scholieren te motiveren en inspireren om te gaan studeren. Zo is er het Pre-University College van de VU, bedoeld voor vwo-leerlingen in de bovenbouw om alvast een kijkje te komen nemen op de universiteit. Voor een zachte landing kunnen deze scholieren een (paar) jaar later vervolgens terecht bij Better Prepared. Zo zorgt de VU ervoor dat het studeren op een universiteit voor allerlei studenten mogelijk is en blijft. 

Meer verhalen van Vrije Universiteit Amsterdam