Zeespiegelstijging

Universiteit Utrecht

Het klimaat verandert en de gevolgen zijn verwoestend. Het wordt steeds duidelijker dat het niet lukt om het tij te keren met alleen technologische oplossingen. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht luiden al langere tijd de noodklok. Zij onderzoeken het klimaat, het broeikaseffect, de klimaatverandering en de rol van de mens.

Een van de onderwerpen waar in Utrecht onderzoek naar wordt gedaan, is de zeespiegelstijging. Wereldwijd zal blijken dat veel van de huidige dijken, zeeweringen en waterkeringen niet voldoende zijn om het water in de toekomst tegen te houden. Sinds het voorjaar van 2023 werken onderzoekers van de Universiteit Utrecht, met onder meer collega’s van Wageningen Universiteit & Research, Hogeschool Zeeland en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) samen in het Delta Climate Center. De Zeeuwse delta is hun ‘living lab’ en werkterrein; een levende proeftuin voor het onderzoeken, ontwikkelen en in de praktijk brengen van innovatieve oplossingen voor problemen in deltagebieden. 

“Onderzoeken wat we kunnen doen als het water toch komt.”

“Als het gaat om de impact van het stijgende water kunnen we veel leren van alternatieve, meer betaalbare en flexibelere oplossingen die overal ter wereld ontstaan”, aldus Peter Driessen(externe link, opent in nieuw venster), hoogleraar Environmental Governance, die namens de UU nauw betrokken is bij de oprichting van het DCC. “Bij deze meer natuurlijke oplossingen ligt de focus op het helpen opbouwen van land tot boven de zeespiegel. Utrechtse onderzoekers testen welke strategieën in welke regio ingezet kunnen worden. En wat we kunnen doen als het water toch komt."

Meer verhalen van Universiteit Utrecht