Future food
Healthy Planet Diet: Een dieet dat zowel goed is voor onze planeet als voor alle bewoners. Dat is waar iedereen betrokken bij Future Food Utrecht naar streeft. Future Food is een community voor transdisciplinair onderzoek, die zich inzet voor de ontwikkeling van duurzame, gezonde en eerlijke voedselsystemen. Alle zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht zijn bij de community betrokken. Ook wordt er intensief samengewerkt met een brede groep van stakeholders op zowel regionaal, nationaal als internationaal niveau. Het doel is om partijen en kennis optimaal met elkaar te verbinden en daarmee versnelling te brengen in transitie en transformatie van voedselsystemen.
“We willen allemaal op een gezonde planeet wonen, en toegang hebben tot voedsel dat ons gezond houdt. Daarnaast willen we dat ons voedsel op een duurzame en efficiënte manier geproduceerd wordt, voor alle mensen die daar goed en gezond van kunnen leven. De onderzoeksvragen en oplossingen voor een Healthy Planet Diet zijn allemaal met elkaar verbonden, en vragen om nieuwe, innovatieve perspectieven en ideeën”, aldus Prof. Dr. Johan Garssen, voorzitter van Future Food. “Binnen Future Food zijn we in staat om een grote diversiteit aan expertises en disciplinaire achtergronden te verbinden. Zo hebben we experts op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, ecologie, gezondheid, psychologie, dierenwelzijn, sociologie, economie, recht en geografie. “
Deze verbinding van krachten zowel binnen als buiten de universiteit heeft in de afgelopen jaren onder andere geholpen om verschillende grote onderzoeksprogramma’s tot stand te brengen, zoals bijvoorbeeld de Nationaal Groeifonds-projecten CropXR(externe link, opent in nieuw venster) en Re-Ge-NL(externe link, opent in nieuw venster), en de Regiodeal Food Valley(externe link, opent in nieuw venster). Op dit moment wordt vanuit Future Food gewerkt aan het opzetten van een nieuwe, breed programma over de eiwittransitie en de implicaties voor duurzaamheid, gezondheid en voedselzekerheid.
Future Food richt zich op drie hoofdthema’s:
- Inclusieve en eerlijke transformatie van voedselsystemen;’
- Natuur-inclusieve landbouw;
- (Dier)voeding & gezondheid.
Onderzoekers betrokken bij Future Food geven antwoord op vragen als(externe link, opent in nieuw venster):
- Hoe kan een oogst extreem weer overleven?
- Wat zijn de schaduwkanten van vleesconsumptie?
- Waarom richt voedselinnovatie zich te veel op het Westen?
- Wat hebben we nodig voor een eerlijke transitie op het gebied van voeding?
“We willen allemaal op een gezonde planeet wonen, en toegang hebben tot voedsel dat ons gezond houdt.”