Maissoort die Afrikaanse oogst kan redden

Universiteit van Amsterdam

Voedselzekerheid is een groeiende uitdaging, zeker in het licht van klimaatverandering en toenemende voedselbehoefte. Miljoenen mensen in Afrika zijn afhankelijk van mais. Het parasitaire heksenkruid Striga kan die oogst laten mislukken. Na kieming dringt Striga de wortel van mais binnen om daarna als een vampier de voedingsstoffen en water van het graan af te tappen waardoor soms hele oogsten mislukken. Een onderzoeksteam onder leiding van UvA-plantenbiologen Harro Bouwmeester en Lemeng Dong heeft voor het eerst een maislijn gevonden die resistent is tegen het vernietigende kruid.

Bouwmeester: ‘Tot wel 60 procent van de landbouwgrond in Afrika is besmet met het zaad van dit parasitaire onkruid, wat resulteert in verliezen bij de productie van sorghum, gierst, mais en rijst van in totaal meer dan 10 miljoen ton graan. Striga bedreigt daarmee de voedselvoorziening van zo'n 300 miljoen Afrikanen’. 

Het onderzoeksteam heeft een nieuwe mogelijke basis voor resistentie tegen Striga gevonden. De komende twee jaar gaat Bouwmeester met een ERC Proof of Concept beurs daarvoor samenwerken met onderzoekers van het International Maize and Wheat Improvement Centre (CIMMYT). In het lab en de kas op het Amsterdam Science Park en in Mexico zullen de onderzoekers met moderne biotechnologie Afrikaanse maislijnen veredelen om hun strigolacton samenstelling te veranderen. Die lijnen gaan ze vervolgens in Kenia testen op hun gevoeligheid voor Striga samen met Keniaanse boeren.

Meer verhalen van Universiteit van Amsterdam