Centre for Urban Mental Health
Steeds meer mensen leven in de stad: voor het eerst in de geschiedenis woont meer dan 50 procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. En naar verwachting zal dit aantal in 2050 stijgen tot 66 procent. Stedelijke omgevingen zijn economisch aantrekkelijk en spannend, maar kunnen ook uitdagender en stressvoller zijn dan landelijke omgevingen (‘stedelijke stress’).
Voor de een is de stad een plek waar je jezelf kunt zijn en tot bloei kunt komen, de ander loopt er vast. Wetenschappers van het UvA Centre for Urban Mental Health(externe link, opent in nieuw venster) zoeken uit hoe stedelingen psychisch gezond kunnen blijven of worden. Prangende vragen; een op de vier Nederlanders geeft aan te kampen met een psychische stoornis en stadsbewoners kampen vaker met psychische klachten dan mensen in landelijke gebieden.
‘De stad is zowel een aantrekkelijke als een uitdagende omgeving voor de ziel.’
‘De stad is zowel een aantrekkelijke als een uitdagende omgeving voor de ziel. We moeten het gewoon veel beter doen,’ zegt Claudi Bockting, hoogleraar Klinische Psychologie in de Psychiatrie(externe link, opent in nieuw venster), over de impact van onderzoek op de zorg voor patiënten. Daarom werkt het UvA Centre for Urban Mental Health onder meer samen(externe link, opent in nieuw venster) met de gemeente Amsterdam, de GGD, Jellinek, het Trimbos Instituut en andere instanties om het potentieel van het onderzoek op de praktijk maximaal te benutten.
Het uiteindelijke doel is om te begrijpen welke laagdrempelige interventies een positieve impact hebben op het geestelijk welzijn en welke aanpak het beste zou werken voor veelvoorkomende geestelijke gezondheidsproblemen in steden.