AI in de stad
In een verpleeghuis voor dementerenden in Amsterdam hangen slimme camera’s. Valt een patiënt, dan waarschuwt de camera een zorgmedewerker met een sms’je. Ook kan de camera leren wie er in welke kamer thuishoort, zodat de deur alleen voor die patiënt opengaat.
'Patiënten blijven aantoonbaar korter liggen en het aantal keer dat het personeel vals alarm krijgt, is teruggedrongen met 99% tegenover oude sensoren. Het is een innovatie die goed laat zien wat het potentieel is van een slimme stad en wat er nu al kan', zegt Cees Snoek, hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems en hoofd research en development bij UvA-spin-off Kepler Vision, die de camera’s plaatsten voor de ontwikkeling van hun Night Nurse-sensor-technologie. ‘Wat in het verpleeghuis gebeurt, kan straks op grote schaal plaatsvinden', aldus Snoek. Nu al openen camera’s hekken voor de juiste kentekens, rapporteren sensoren overlast aan handhavers en vertellen gecombineerde bronnen als gps en pin-verkeer hoe druk het is op plekken in de stad. Het potentieel van camera’s met slimme techniek in de stad is groot.
‘Wat in het verpleeghuis gebeurt, kan straks op grote schaal plaatsvinden'
Bij elke nieuwe ontwikkeling in de slimme stad die de nodige vooruitgang brengt, hoort ook een discussie over de mogelijke risico's. Een van de spannendste gaat over de impact van techniek op het gedrag van de mens. 'Als je weet dat alles gefilmd wordt, verandert je gedrag dan? Ik kan me voorstellen dat je niet meer bij een misschien wat omstreden demonstratie op de Dam aansluit', zegt Heleen Janssen, als onderzoeker betrokken bij het Instituut voor Informatierecht van de UvA). Janssen adviseert de gemeente Amsterdam over het onderwerp als lid van de Commissie Persoonsgegevens. Zo zorgt de Universiteit van Amsterdam met het project de Slimme Stad voor meer kennis in Amsterdam over het potentieel en de valkuilen van Artificial Intelligence in de samenleving. Bekijk het werk van Snoek en Janssen in dit verhaal.