Universiteiten zetten samen in op Open Science

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Bibliotheekgang

Contact

Darco Jansen

Manager Open Science & Open Access

Nieuwe UNL-agenda maakt Open Science tot norm

De Nederlandse universiteiten gaan nauwer samenwerken aan Open Science. Dat spreken zij af in de nieuwe agenda Open Science van Universiteiten van Nederland (UNL). De transitie naar Open Science betekent vooral een cultuurverandering in de academische gemeenschap. Zij moet ertoe leiden dat zowel resultaten als processen van wetenschap en onderwijs zo vrij en vroeg mogelijk toegankelijk en herbruikbaar zijn voor iedereen. Doelen zijn groei van het vertrouwen in wetenschappelijke kennis en versnelling van wetenschappelijke vooruitgang en innovatie.   

Contact

Darco Jansen

Manager Open Science & Open Access

In 2022 heeft het samenwerkingsverband NPOS de ambities en strategische doelen voor Open Science vastgesteld. Om deze ambities te realiseren, hebben alle universiteiten diverse Open Science activiteiten en programma’s opgezet. De afgelopen periode hebben de universiteiten deze ambities en programma’s naast elkaar gelegd en afgesproken om op achttien speerpunten samen te werken. Ze zijn geclusterd in de volgende vijf hoofdlijnen:

  1. Open infrastructuren. Om wetenschappelijke producten zo snel en open mogelijk beschikbaar te maken. Denk aan publieke platformen waarop wetenschappelijk werk wordt aangeboden en ‘datahubs’ voor informatie over onderzoek.
  2. Meer ondersteuning en opleiding. Er komen opleidingsmodules Open Science voor studenten en medewerkers en de ondersteuning van wetenschappers en docenten wordt versterkt.
  3. Samen met de academische gemeenschap Open Science de norm maken. Het is essentieel dat de academische gemeenschap de cultuurverandering vormgeeft. Zij vertegenwoordigt immers de waarden van Open Science. De universiteiten zetten in op kennisdeling en het aanscherpen van de normen en -kwaliteitsstandaarden conform Open Science principes.
  4. Open Science moet lonen. Om Open Science werkzaamheden en praktijken lonend te maken zullen review- en evaluatiestandaarden aangepast worden, net als de wijze waarop universiteiten onderzoek en onderwijs waarderen en belonen. Dit vergt aanpassing van beleid en landelijke afspraken. 
  5. Open Science verankeren in wet- en regelgeving. Landelijk moet de onderzoeksfinanciering en ondersteunende wet- en regelgeving de Open Science principes ondersteunen.

Het ministerie van OCW stimuleert de transitie naar Open Science onder andere via het regieorgaan Open Science NL. Afgelopen week publiceerde Open Science NL haar werkprogramma 2024-2025. Het werkprogramma sluit goed aan op de agenda van UNL en een deel van de UNL-agenda kan in aanmerking komen voor subsidie van dit regieorgaan.
 

Lees hier de Open Science agenda UNL. Here you can find the English version.