Nederlandse universiteiten trekken in Brussel aan de bel: investeer in onderwijs & onderzoek

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Photo by <a href="https://unsplash.com/@guillaumeperigois?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Guillaume Périgois</a> on <a href="https://unsplash.com/photos/blue-and-white-flags-on-pole-0NRkVddA2fw?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Unsplash</a>

De Europese Commissie werkt aan haar voorstel voor het nieuwe meerjarig financieel kader voor de periode 2028-2034. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft bij haar herverkiezing aangegeven onderzoek en innovatie centraal te stellen binnen de Europese economie. In een brief aan Von der Leyen spreekt Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland haar waardering uit voor deze belofte, maar waarschuwt zij haar wel dat Europa grote risico’s loopt als de nieuwe begroting onvoldoende inzet op alle facetten van onderzoek en innovatie (O&I). Annelien Bredenoord, voorzitter Erasmus Universiteit Rotterdam en EU-portefeuillehouder binnen UNL: “Europa staat geopolitiek en economisch voor gigantische uitdagingen. Als we niet vol inzetten op onderzoek en innovatie, dan verliezen we alleen maar meer terrein op landen als China en de Verenigde Staten. Tegelijkertijd is het ook een kans, want juist in tijden van crisis heeft de EU haar waarde aangetoond. Dat kan nu weer.”

De afgelopen decennia jaar zijn de Europese kaderprogramma’s voor onderzoek en innovatie de grote motor geweest voor wetenschappelijke innovaties en doorbraken in Europa. Mede hierdoor draaien veel Europese landen, waaronder Nederland, mee in de wereldwijde top van innovatieve economieën. Die positie staat echter onder druk. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat er nog geen nieuw, tiende kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (FP10) is toegezegd. De universiteiten vrezen dat het geld voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie wordt opgeslokt in bredere fondsen voor concurrentievermogen, waardoor kortetermijnbelangen de overhand krijgen boven structurele investeringen in wetenschappelijk onderzoek.

“Zonder voldoende investeringen in fundamenteel onderzoek, wetenschappelijke autonomie en grensoverschrijdende samenwerking is er geen industrieel concurrentievermogen op termijn.” aldus Bredenoord. 

De universiteiten roepen de Europese Commissie daarom op om:

  • Een zelfstandig FP10 te garanderen, met on omvang van €220 miljard, zoals aanbevolen in het Heitor-rapport;
  • Alle lidstaten te bevorderen om te voldoen aan de Lissabondoelstelling van 3% van het bbp investeren in O&I;
  • Wetenschappelijke samenwerking, kennisdeling en academische vrijheid actief te bevorderen;
  • Ruimte te blijven bieden aan zowel fundamenteel als toegepast onderzoek, en aan zowel de STEM-disciplines als de sociale en geesteswetenschappen;
  • De administratieve lasten voor onderzoekers te verlagen.
     

De Nederlandse universiteiten zien als geen ander de meerwaarde van Europese wetenschappelijke samenwerking. Ze denken graag met de Europese Commissie mee over de invulling van het nieuwe Europese kaderprogramma.

Lees hier de brief.

Photo by Guillaume Périgois on Unsplash.

Relevante documenten