Werk maken van werk

Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht maakt werk van werk. De Maastrichtse wetenschappers kijken vanuit sociaal, economisch en gezondheidsperspectief naar menselijk kapitaal en de arbeidsmarkt. Hoogleraar Frank Cörvers: “Wij geven advies aan regionale en landelijke overheden én het bedrijfsleven over vraagstukken als: hoe versterk je de positie van jongeren en kwetsbare groepen? Maar ook: hoe hou je mensen langer en gezond aan het werk? Zo hebben wij heel specifieke data kunnen aanleveren over het gebruik van de Uber-app die helpt om de positie van de mensen die er werken te verbeteren. En we geven adviezen die helpen bij het verbeteren van het onderwijs. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van hybride les-vormen of de vroegtijdige aanpak van leesproblemen.”

Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen in onze samenleving kan meedoen. Op een zinvolle en haalbare manier. Daar is soms maatwerk voor nodig. In het Centrum voor Inclusieve Arbeidsorganisatie werkt Universiteit Maastricht samen met het UWV. Samen stimuleren zij werkgevers om ‘out of the box’ te denken. Door werk anders en slimmer te organiseren, kan beter werk voor iedereen gerealiseerd worden. UM en UWV geven hierover samen trainingen aan een brede groep professionals als klant-adviseurs, arbo-professionals, jobcoaches, casemanagers, re-integratiebegeleiders. 

Maar in Maastricht wordt ook letterlijk grensoverschrijdend gewerkt. De grote vraagstukken van deze tijd trekken zich immers weinig aan van landsgrenzen. Samen met andere partners in grensregio’s worden vanuit Maastricht kansen en knelpunten zichtbaar gemaakt die grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit bevorderen. Zo heeft ITEM, het kenniscentrum voor grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit, gezorgd voor een model waarmee ambtenaren sinds 2021 elke wet kunnen toetsen op de effecten op de grensregio's van Nederland. En ITEM bracht in kaart in welke mate grensoverschrijdende samenwerking een plek had in de partijprogramma's richting de Provinciale Staten Verkiezingen van maart 2023. Alles met het oog op een toekomstbestendige arbeidsmarkt. 

Meer verhalen van Universiteit Maastricht