Samen bijdragen aan een gezonder leven

Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht maakt werk van een gezonde samenleving. Niet alleen door zieke mensen beter te maken in het academisch ziekenhuis MUMC+, maar vooral ook door te zorgen dat ze niet ziek worden. Gezonde keuzes en gezond gedrag bevorderen, dat staat bij heel veel Maastrichtse onderzoeken centraal.

De Universiteit Maastricht richt het onderzoek naar gezondheidsbevordering in het bijzonder op mensen met een lage sociaaleconomische positie. En dat gebeurt nadrukkelijk samen met mensen uit die groep. Hoogleraar Gera Nagelhout heeft een speciale adviesgroep van Maastrichtenaren ingesteld die haar regelmatig op scherp zet. Vijf keer per jaar komen de leden van deze adviesgroep bijeen in een buurthuis in de wijk Pottenberg in Maastricht. In Pottenberg wonen meer mensen die van lagere inkomens moeten rondkomen dan in andere Maastrichtse wijken. Er is meer armoede, de werkloosheid is relatief hoog en relatief veel bewoners zijn afhankelijk van een uitkering. Aan de adviesgroep worden belangrijke onderzoeksvragen voorgelegd, bijvoorbeeld welke prikkels zouden kunnen helpen om te stoppen met roken, of andere aspecten van een gezonde levensstijl te bevorderen. Nagelhout: “Het is een manier om in elke fase van het onderzoek feedback te krijgen van de mensen voor wie onze resultaten er het meest toe doen.” 

“Het succes van de Gezonde Basischool van de Toekomst moeten we niet beperken tot alleen Zuid-Limburg.”

Met het ondervangen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen kun je niet vroeg genoeg beginnen, vinden ze in Maastricht. De Gezonde Basisschool van de Toekomst is op daar een goed voorbeeld van; bijna alle faculteiten van de Universiteit Maastricht zijn erbij betrokken. Steeds meer kinderen in deze regio ontwikkelen door een ongezonde leefstijl chronische ziektes met als gevolg dalende leerprestaties en sociale ongelijkheid. Doel van 'De Gezonde Basisschool van de toekomst' is te onderzoeken of kinderen die op de basisschool een gestructureerd dagritme aangeboden krijgen met voldoende tijd voor onderwijs, sport, bewegen, spelen en aandacht voor gezonde voeding, een betere fysieke, emotionele en intellectuele groei doormaken. 

Ook vanuit Den Haag klinkt steeds vaker de roep om schoolkinderen eerder in contact te laten komen met gezonde voeding en meer bewegen. Prof. dr. Annemie Schols, decaan Faculty of Health, Medicine & Life Sciences: “Het succes van bijvoorbeeld de Gezonde Basisschool van de Toekomst moeten we niet beperken tot alleen Zuid-Limburg, waar het begon. De impact wordt fors groter als je de resultaten met elkaar deelt, breder uitrolt en kijkt naar de mogelijkheden voor toepassing elders, misschien zelfs in het voortgezet onderwijs.”

Meer verhalen van Universiteit Maastricht