Linking pin tussen bedrijfsleven en TU Eindhoven
Samenwerken met het bedrijfsleven zit de Technische Universiteit Eindhoven in het bloed. Hoe geef je die samenwerking vorm? Wat levert het op en waarom is het zo belangrijk? En hoe verhouden beide partijen zich tot elkaar? En van de voorbeelden van samenwerking tussen de universiteit en het bedrijfsleven: de kruisbestuiving tussen NXP Semiconductors en TU/e. Deeltijdhoogleraar Henk Jan Bergveld is al veertien jaar de linking pin tussen de TU/e en NXP.
Vier dagen in de week werkt hij bij het halfgeleiderbedrijf en een dag is hij deeltijdhoogleraar namens NXP bij TU/e-faculteit Electrical Engineering. In de praktijk is hij continu bezig met het leggen van linkjes tussen het bedrijf, de universiteit en studenten. De deeltijdhoogleraar is in dienst van NXP, niet van de TU/e. Zijn werkgever leent hem als het ware uit aan de universiteit. Bergveld omschrijft zichzelf als bruggenbouwer en legger van linkjes tussen het bedrijfsleven en de universiteit.
Bruggenbouwer
Hij probeert het beste uit de twee werelden te halen, en dat te verenigen om samen verder te komen. Hoe voelt het voor hem om die twee petten op te hebben? Bergveld: “Ik vind het ontzettend leuk. En ik denk dat het superwaardevol is. Het mes snijdt aan twee kanten: Doordat ik in de industrie werk, kan ik relevante thema’s waarmee wij worstelen, inbrengen in het onderzoek bij de TU/e. Daarmee wordt het onderzoek aan de universiteit relevanter. De andere kant op kan ik de resultaten van onderzoek dat gedaan wordt aan de TU/e, en dat interessant is voor NXP, toepassen bij NXP.”
Studenten begeleiden
Bergveld zette samen met TU/e-collega Tijs Donkers een onderzoeksgroep op die zich bezighoudt met batterijmodellen en batterijmanagement. Nu definieert hij onderzoeksrichtingen binnen dit thema, haalt hij onderzoeksprojecten en de bijbehorende funding binnen, en begeleidt hij studenten, van bachelor en master tot promovendi. Bergveld: “Onze groep onderzoekt hoe je omgaat met batterijen in een systeem. Dat doen we bijvoorbeeld met modellen en algoritmes om de interne toestand van batterijen, die je niet direct kunt meten, te schatten.”
Menskracht
De samenwerking tussen NXP en de TU/e heeft voordelen voor zowel de studenten als voor NXP. “Wij hebben goede mensen nodig. Omdat ik me tussen studenten begeef, kan ik goede studenten laten landen bij NXP. Voor opdrachten of stages, of voor een baan. Ik denk regelmatig: hé, dat is een goeie, die kan wat betekenen in een passende groep binnen NXP. Dat lukt niet altijd, want er moet wel ruimte zijn om iemand aan te nemen. Maar er zijn wel al voorbeelden van mensen die bij ons zijn komen werken. Dat is ook logisch: TU/e-studenten komen naar de universiteit om uiteindelijk in een interessante baan terecht te komen.”
Als ander voordeel noemt Bergveld het netwerk dat je opbouwt als deeltijdhoogleraar. “Omdat ik aan TU/e in allerlei projecten zit waarin ook andere partners zitten, kan ik ook daar links leggen. Zo werk ik in projecten samen met onder andere TNO en DAF en heb inmiddels een heel netwerk. Zo kan ik gemakkelijk waardevolle links leggen met het werk dat we bij NXP doen.”
Leiband
In alles wat Bergveld doet, gaat het hem om de brugfunctie tussen onderwijs en de industrie. De vraag of NXP daarbij een vinger in de pap heeft in het onderzoek of onderwijs van de TU/e, beantwoordt hij met een stellig ‘nee’. Bergveld: “Als de TU/e aan de leiband van de industrie zou lopen, zouden we ook wel veel meer in de universiteit zitten, en niet maar één dag in de week. Ik voel heel veel vrijheid, zowel vanuit NXP als de TU/e. Natuurlijk geven we wel eens vanuit NXP aan: we zouden het mooi vinden als er op dit en dit thema onderzoek gedaan wordt. We geven dan als NXP sturing op de grote lijnen van zo’n onderzoek en hebben regelmatig overleg. De invulling van de onderzoeken is aan de TU/e zelf. Zo kan de universiteit met innovatieve oplossingen komen in de academische vrijheid die daarvoor nodig is.”
Geen korte termijn
“We willen als industrie juist geen dingen opleggen als het gaat om de onderzoeksagenda van de universiteit. Wel geven we voeding en stof tot nadenken. We willen ook helemaal niet dat de TU/e kortetermijndingen gaat doen, want dat doen we zelf al. Het voegt juist waarde toe als de universiteit onderzoek doet naar zaken die verder weg liggen, ontwikkelingen voor de lange termijn. Hoe meer wij ons daarmee bemoeien, hoe meer universitair onderzoek gaat lijken op wat we in het bedrijfsleven doen, en wat vaak korte termijn gestuurd is. Daar schieten we niets mee op. Wat we wél doen, is slimme samenwerking zoeken, elkaar uitdagen tot verbetering en met elkaar vooruit komen.”
Loyaliteit
Omdat zijn werkgever NXP hem uitleent aan de TU/e, voelt Bergveld dat zijn loyaliteit in eerste instantie ligt bij NXP. “Natuurlijk wil ik ook dat mijn deeltijdhoogleraarschap beide kanten op werkt: ik zoek continu naar dingen die iets opleveren voor de universiteit en de studenten, én voor mijn werkgever. Ik ben uithangbord voor NXP, maar maak me ook sterk voor de TU/e. Een voorbeeld is dat ik studenten een baan of stage kan aanbieden binnen NXP. Of dat ik onderzoeksresultaten van de universiteit zo mogelijk relevant inzet voor NXP. Volgens mij is dát juist ook hoe de samenwerking moet werken. We worden er beide sterker van.”
Ik zie mezelf als legger van linkjes tussen het bedrijfsleven en de universiteit
Twee vliegen in één klap
Een voorbeeld daarvan is de NXP Cup, een competitie met zelfrijdende autootjes die je kunt programmeren, die is ontworpen om studenten praktijkervaring te bieden met autonome voertuigen. De voertuigen die in de NXP Cup worden gebruikt, bieden studenten de waardevolle mogelijkheid om autonome voertuigsoftware in een wedstrijdomgeving te gebruiken.
TU/e-studententeams deden nog niet mee aan de NXP Cup, en Bergveld gaf de cup daarom bekendheid binnen de Control Systems groep. Hij legde een link tussen NXP en een TU/e-collega die een practicum geeft over het bouwen van autonome autootjes. Bij dat practicum loopt de TU/e tegen wat problemen aan rond de chips die ze gebruikten. Door de samenwerking met NXP is nu het plan ontstaan om de NXP Cup autootjes met daarin NXP chips te gaan gebruiken, waardoor het practicum beter zal gaan lopen en studenten ervaring kunnen opdoen met dit soort systemen en ondersteuning krijgen van NXP.
Hulp aan studententeams
Bergveld: “Dat is het resultaat van een goede samenwerking. Datzelfde komt ook tot uiting in de ondersteuning en sponsoring die wij vanuit NXP bieden aan studententeams als het Solar Team Eindhoven en TU/ecomotive. We zijn er trots op innovatie in de automotive sector te ondersteunen met technologie, onze producten en tijd.”
Lees meer: https://www.tue.nl/impact/samenwerking-met-industrie/samenwerking-tue-m…
Meer verhalen van Technische Universiteit Eindhoven
-
Hoe de Eindhovense warmtebatterij verbluffend simpel een ‘gamechanger’ kan zijn voor de energietransitie
Technische Universiteit Eindhoven -