Ontwikkeling zonnecellen en Warmtebatterij
Welke technologie kan bijdragen aan efficiëntere en goedkopere zonnecellen? en Kan de chemische reactie tussen zout en waterdamp een rol spelen in de energietransitie? Twee vraagstukken waar wetenschappers van o.a. TU Eindhoven zich de afgelopen decennia over gebogen hebben. Hieronder lees je een korte samenvatting van de onderzoeken toen en nu.
Onderzoek Toen: Welke technologie kan bijdragen aan efficiëntere en goedkopere zonnecellen?
Als je ziet hoeveel zonnepanelen er nu overal op de daken liggen en hoe goedkoop die zijn, dan is dat mede te danken aan tientallen jaren fundamenteel onderzoek naar zonnecellen. De eerste moderne zonnecel ontstond in de jaren vijftig. Sindsdien is door verbeteringen aan de materialen, depositietechnieken, coatings, dunne films etc. de technologie sterk ontwikkeld. De zonnecelsector kon daardoor veel sneller groeien dan verwacht. TU Eindhoven heeft een belangrijk aandeel gehad, onder meer binnen de Solliance-samenwerking.
Een veelbelovend gebied in het zonnecelonderzoek is dat naar perovskietzonnecellen, waarvan het rendement in korte tijd sterk verbeterd is. Rene Janssen ontving onlangs een Europese beurs om met dit materiaal zonnecellen te maken die tot twee keer toe efficiënter zijn dan de huidige zonnepanelen van silicium: ‘Het is aan de wetenschap om alle stappen te zetten die mogelijk zijn om het klimaatprobleem op te lossen. Om de kleine bijdrage te leveren die aan de oorsprong staat van de oplossing. Daar draag ik heel graag mijn steentje aan bij.’
Onderzoekers: René Janssen, Adriana Creatore, Erwin Kessels en Richard van de Sanden
Meer informatie over dit onderzoek: https://www.tue.nl/en/news-and-events/features/how-tue-technology-brings-the-endless-power-of-the-sun-to-your-home-and-car
(Afbeelding bovenaan pagina: fotograaf Rien Boonstoppel)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Onderzoek Nu: Kan de chemische reactie tussen zout en waterdamp een rol spelen in de energietransitie?
TU Eindhoven ontwikkelt samen met onder meer TNO en de spinoff Cellcius een verliesvrije warmtebatterij op basis van zout en water. De warmtebatterijtechnologie maakt gebruik van een eenvoudige chemische reactie tussen zout en waterdamp: wanneer de zoutkristallen water absorberen, worden ze groter en geven ze warmte af. Door warmte toe te voegen verdampt het water, waardoor de zoutkristallen drogen en krimpen.
Zolang het droge zout geen water bevat, blijft de warmte opgeslagen. In tegenstelling tot andere vormen van warmteopslag gaat er niets verloren: de batterij is verliesvrij. De zoutkristallen van de batterij kunnen bovendien keer op keer worden hergebruikt.
De warmtebatterij kan een gamechanger worden in de energietransitie en een grootschalige oplossing bieden voor drie miljoen huishoudens in Nederland. Hij is goedkoop, compact, verliesvrij en inmiddels al op kleine schaal in de praktijk getest. De technologie achter de warmtebatterij zou een oplossing kunnen zijn voor het fluctuerende aanbod van hernieuwbare energie en voor het nuttige hergebruik van 'warmteafval': industriële restwarmte die nu verloren gaat.
Onderzoekers en partners: Olaf Adan (TU/e & TNO) en Cellcius
Meer informatie over dit onderzoek: https://www.tue.nl/nieuws-en-evenementen/nieuwsoverzicht/25-04-2022-hoe…